11 MİLYON ÇALIŞAN ‘ŞEMSİYE ‘ ALTINA GİRİYOR

11 MİLYON ÇALIŞAN  ‘ŞEMSİYE ‘ ALTINA GİRİYOR

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI, İŞ VE ÇALIŞMA HAYATINI TEMELDEN DEĞİŞTİRECEK İKİ ÖNEMLİ YASA TASARISI HAZIRLADI. BİRİNCİSİ KOMİSYONDAN GEÇTİ DİĞERİ BEKLİYOR... YENİ TASARILARIN YASLAŞMASI İLE İŞ KAZALARINI ÖNLEMEDE UYARI ‘ TESTİ KIRILMADAN' GELEC

Çalışma Bakanlığı'nın 11 milyon çalışana iş güvenliği zırhı getiren tasarısı heyecan yarattı. Uzmanlar tasarının yılda bin 500 can kaybının yaşandığı kazaları sıfırlamak için büyük şans olduğunu belirtti. Birincisi ve en çok tartışma koparanı olan Toplu İş İlişkileri Tasarısı, komisyonlardan geçti ve Meclis Genel Kurulu'na gelecek.

Diğeri ise yılda bin 500 işçinin öldüğü iş kazalarını ve hastalıklarını olmadan önlemeyi hedefleyen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa tasarısı.

Komisyonlarda görüşülen bu tasarı toplumun tüm kesimleri tarafından kabul gören devrim niteliğinde bir bir çalışma. Tasarının en önemli özelliği ‘önleyici risk analizi'ni temel kural olarak getirmiş olması.

İş kazalarının yüzde 98'ini, iş hastalıklarının ise yüzde 100'ünü önlemek gibi iddialı hedefle yola çıkan tasarının devrim gibi olmasının ana nedeni ise tüm çalışanların kapsam altına alınıyor olması.

Yani 11 milyon çalışan bu yasayla iş güvenliği kapsamına alınacak. Mevcut yasada maden, tersane ve fabrika gibi yerlerde çalışanlar kapsamdaydı.

Tasarıdan sonra berberden- otel çalışanına  riski yüksek işletmelerdeki çalışanlar ve kamu çalışanları da kapsama alınacak. Diğer önemli madde ise işyeri hekimi düzenlemesinde olacak.

Buna göre 50 işçi ve üzeri çalıştıranlar işyeri hekimi istihdam edecek kuralının tarihe karışacak olması.

Uyarı ‘testi kırılmadan' gelecek

İş Sağlığı ve Güvenliği yasa tasarısı, Türkiye'deki tüm çalışanları koruma şemsiyesi altına alacak. Yıllardır çıkarılması beklenen ancak bir türlü gündeme bile gelmeyen yasa AK Parti Hükümeti döneminde ele alındı ve toplumun tüm kesimlerini tatmin edecek bir yapıya getirildi.

Komisyonlarda görüşülen tasarı, iş güvenliği kapsamında olmayan devlet memuru ve ofis personelini de kapsama alıyor. Yasanın en önemli özelliği ise önleyici tedbirlerin alınmasının önünü açmak olacak. Yani yasa bir anlamda daha ‘testi kırılmadan' uyarının yapılmasını ve önlemin alınmasını sağlayacak.

YORGUNLUKLA SAVAŞMANIN YOLLARI



Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları